Vaikka ihmisten ihotyypit sietävät eri tavoin aurinkoa, auringon haittavaikutukset näkyvät jokaisen iholla ajan saatossa. Auringon haitat kohonneesta ihosyöpäriskistä ja ihon ennenaikaisesta ikääntymisestä ihon pigmenttimuutoksiin ovat yleisesti tiedossa, mutta aurinkosuojan käyttämisen lipsumista voi selitellä niin D-vitamiinin saannilla kuin ruskettuneen ihon paremmalla sietokyvyllä. Auringolta suojautumisen yleisten virheiden ja omien uskomuksien tunnistaminen sekä aurinkovoiteen lisääminen osaksi aamurutiinia helpottaa ja tehostaa ihon suojaamista auringolta. Tällöin aurinkovoiteen tarpeellisuutta ei tarvitse pohtia päivittäin ja iho on suojattuna auringolta riittävästi silloinkin, kun säteilylle ei ajattele tulevansa altistuneeksi.

Tunnista omat uskomuksesi auringolta suojautumisessa

Auringon vaikutuksista ja aurinkovoiteen tarpeellisuudesta liikkuu sitkeitä uskomuksia, ja säteilyn haittojen tiedostaminen voi saada tuntemaan, että suojautuminen on lähes mahdotonta. Pienillä muutoksilla voit kuitenkin tehostaa suojautumista ja varmistaa, että käyttämäsi aurinkovoide suojaa riittävästi.

Korkeakaan suojakerroin ei takaa suojaa aurinkoisella säällä koko päiväksi, joten voidetta tulee lisätä riittävästi iholle päivän mittaan.

Huomioi ainakin seuraavat tekijät oleillessasi ulkona välttääksesi tarpeetonta UV-altistusta:

  1. Vaikka aurinko ei paistaisi, säteilyä tapahtuu myös pilvisellä säällä. Lisäksi säteily siivilöityy ikkunoiden ja varjojen läpi sekä heijastuu erilaisilta pinnoilta. Varjoa kannattaa suosia, mutta aurinkovoidetta ei tule jättää pois pilvisellä säällä ja varjoisissakaan paikoissa.
  2. Korkeakaan suojakerroin ei takaa suojaa aurinkoisella säällä koko päiväksi, vaan aurinkosuoja pikemminkin viivyttää ihon palamista. Suojan tehokkuuden ylläpitämiseksi voidetta tulee lisätä riittävästi päivän mittaan ja esimerkiksi hikoilun jälkeen.
  3. Suojakertoimen sisältävä meikkivoide ei suojaa ihoa tehokkaasti. Suojakertoimella varustettu meikkivoide on loistava lisä ja teknisesti se kykenee suojaamaan ihoa kuten aurinkovoidekin. On kuitenkin syytä huomata, että meikkivoide levitetään iholle yleensä ohuena kerroksena, mikä ei välttämättä ole riittävä määrä muodostamaan tehokasta aurinkosuojaa.
  4. Vaatteet eivät suojaa täysin auringolta. On todettu, että esimerkiksi valkoinen t-paita suojaa säteiltä vain suojakerroin 4 verran. Kesävaatteisiin pukeutuessa aurinkovoidetta kannattaa siis levittää myös alueille, jotka eivät ole suoraan alttiina säteilylle, erityisesti jos aikoo oleilla pitkiä aikoja auringossa.
  5. Jo hankittu rusketus ei suojaa ihoa auringolta ja palamiselta. Myös ruskettuneen ihon suojakerroinvastaavuus on arvioitu olevan SPF 2-4 luokkaa. Vaikka ihotyyppi ja ihon värin pigmenttipitoisuus vaikuttaa ihon sietokykyyn, ei ruskettumalla pysty hankkimaan tehokasta suojaa auringolta.
  6. Vaikka jotkin ruumiinosat, kuten hartiat, poskipäät, nenä ja rintakehä, voivat saada enemmän säteilyä, ei ainoastaan näiden suojaaminen riitä, pikemminkin nämä alueet palavat ensimmäisenä. Aurinkovoidetta tuleekin levittää sekä riittävä määrä että riittävän tasaisesti tehokkaan suojan aikaansaamiseksi.

Lue lisää, miten opit valitsemaan turvallisen ja tehokkaan aurinkovoiteen.

Aurinkovoide riesasta rutiiniksi

Omaa suhtautumista auringon haittoihin on tärkeää pohtia: vaikka ihon vanhentuminen tai muut auringon kosmeettiset vaikutukset eivät haittaisi, on auringolla muitakin huomattavia haittavaikutuksia, joiden ennaltaehkäiseminen on tärkeää. Koska auringonsäteet ovat elämässämme läsnä lähes jatkuvasti, yksittäisten paahtavien kesäpäivien sijaan olemme pitkällä aikavälillä alttiita säteiden haittavaikutuksille, vaikka se ei iholla aina välittömästi ulkoisesti näykään. Vaikka aurinkovoiteen käyttö ei aina tuntuisi perustellulta, suurin virhe on, ettei aurinkovoidetta muista käyttää, vaikka säteilystä ja aurinkovoiteen oikeaoppisesta käytöstä olisikin tietoinen.

Omien uskomuksien tunnistaminen ja aurinkovoiteen lisääminen osaksi omaa aamurutiinia helpottaa ja tehostaa auringolta suojatumista.

Sen sijaan, että pohtisi päivittäin, kannattaako tänään käyttää aurinkosuojaa vai ei, on helpompaa ottaa auringolta suojautuminen tavaksi, auringonsäteet kun varmuudella tavoittavat meidät tavalla tai toisella lähes päivittäin. Aurinkovoiteen lisääminen osaksi jo rutiiniksi muodostuneita aamutoimia helpottaa suojautumista: kun aurinkovoiteen lisäys muuttuu automaattiseksi tavaksi osana päivittäistä toimintaa, ei suojan käyttämisen hyötyjen ja haittojen punnintaan tarvitse tuhlata aikaa. Myös aurinkovoiteen pitäminen laukussa ja näkyvillä esimerkiksi eteisessä helpottaa sen käyttöä ja lisäämistä.

Omien mahdollisesti virheellisten auringonottoon liittyvien uskomusten tunnistamisen ohella muistisääntö varjo, vaate ja voide on oiva tapa iskostaa auringolta suojautuminen osaksi omaa arkea, sillä paras suoja syntyy yhteisvaikutuksesta.

TUTUSTU TEHOKKAISIIN JA TURVALLISIIN AURINKOVOITEISIIMME

LÄHTEET

Cokkinides, V.E. Et al. (2006) Trends in sunburns, sun protection practices, and attitudes toward sun exposure protection and tanning among US adolescents, 1998-2004. Pediatrics.

Jung, A., Weinhouse, B. (2018) 18 Sunscreen Mistakes You Don’t Realize You’re Making. The Healty.

Sharad, P. (2019) Ensuring the Safety of Sunscreens, and Their Efficacy in Preventing Skin Cancers: Challenges and Controversies for Clinicians, Formulators, and Regulators. Frontiers in Medicine and Dermatology.