Ihomme muuttuu hiljalleen ikääntyessämme. Ensimmäiset rypyt voi yleensä havaita jo noin 30-vuotiaana. Vaikka rypyt ovat valitettava osa ikääntymistä, on niiden ulkoasua onneksi mahdollista häivyttää. Tässä artikkelissa kerromme kaiken sen, mitä sinun tulisi tietää ryppyjen syntymisestä ja niiden ehkäisemisestä sekä hoidosta. Artikkelimme tiedot perustuvat tieteellisiin tutkimuksiin, joista löydät listauksen artikkelin lopusta.


Dynaamiset ja staattiset rypyt


Rypyt voidaan jakaa kahteen kategoriaan – dynaamisiin ja staattisiin. Dynaamiset rypyt muodostuvat kasvoillemme käyttäessämme kasvojemme lihaksia. Tällaisia ryppyjä ovat esimerkiksi otsan vaakarypyt, jotka muodostuvat nostaessamme tai muuten liikuttaessamme kulmakarvojamme.

Ajan kuluessa dynaamiset rypyt muuttuvat pikkuhiljaa staattisiksi. Stattiset rypyt ovat juonteita, jotka näkyvät myös silloin kun kasvomme ovat lepotilassa. Otsan ja silmäkulmien rypyt muuttuvat tavallisesti ensimmäiseksi staattisiksi rypyiksi.

Esimerkiksi silmien jatkuva siristäminen voi edistää dynaamisten ryppyjen muuttumista staattisiksi. Tämän vuoksi on tärkeää käyttää laseja tai piilolinsseja, mikäli huomaat näkösi olevan huono ja tämän vuoksi siristäväsi silmiäsi jatkuvasti.


Kuinka rypyt muodostuvat?


Aurinko selittää jopa 80% rypyistä

Tutkimusten mukaan niin ulkoiset kuin sisäiset tekijät vaikuttavat ihomme ikääntymisen nopeuteen. Ulkoisia ihon ikääntymiseen vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi ilmansaasteet, tupakointi (myös passiivinen tupakointi) sekä auringolle altistuminen.

Tutkimusten mukaan merkittävin ulkoinen ikääntymistä selittävä tekijä on ihon auringolle altistuminen. Jopa 80–90% ikääntymisen merkeistä on selitettävissä auringon negatiivisilla vaikutuksilla. Mitä enemmän altistumme auringolle, sitä enemmän voimme havaita ikääntymisen merkkejä – kimmoisuuden alentumista, juonteita sekä pigmenttimuutoksia.


Perinnölliset tekijät

Kasvojen vanhenemiseen vaikuttavat ulkoisten seikkojen, kuten auringolle altistumisen, lisäksi geeneettinen perimämme. Mikäli äitisi ja isoäitisi iho on säilynyt kauniina, on mahdollista, että myös oma ihosi säilyy pidempään rypyttömänä. Joskin tutkimusten mukaan ihon ikääntymisestä vain noin 10% voidaan selittää perinnöllisillä tekijöillä.

Kun eri maista kotoisin olevien ihon ikääntymistä on vertailtu, on tummempien ihotyyppien todettu kärsivän helpommin hyperpigmentaatiosta, kun taas vaaleammassa ihossa ryppyjen on todettu näkyvät herkemmin.


Kuinka hoitaa ja ehkäistä ryppyjä?


#1. Huolehdi ihon kosteuttamisesta

Rypyt ja juonteet näkyvät paremmin, jos ihosi on hyvin kuiva. Tämän vuoksi kuivan ihotyypin omaavat saattavat kokea ihonsa ikääntyvän nopeammin kuin ne, joilla on seka-tai rasvoittuva iho.

Kuten tyhjässä tyynyliinassa näkyvät kaikki rypyt ja vekit, näkyy myös ihossa kaikki merkit paremmin, kun se on kuivunut. Mitä “topatumpi” tyynyliina on, sitä vähemmän rypyt näkyvät tyynyn pinnassa. Ihomme toimii samalla tavalla. Eli kun iho on kuiva, näkyvät ihon pinnalla olevat rypyt selkeämmin.

Vaikka ihon kosteuttaminen ei muuta ihon rakennetta, eikä siis näin pitkällä aikavälillä auta siloittamaan ihoa pysyvästi, ihoa on hyvä kosteuttaa mahdollisimman hyvin ryppyjen nykyisen ulkoasun minimoimiseksi.


#2. Suojaa iho hyvin auringolta

Ihon äkillinen vanheneminen voi olla ikävä seuraus liiallisesta auringolle altistumisesta. Koska aurinko aiheuttaa suurimman osan ikääntymisen merkeistä, on iho hyvä suojata auringolta mahdollisimman hyvin. Kesäkuukausien aikana iho on hyvä suojata vähintään suojakertoimen 30 sisältävällä aurinkovoiteella. Näin voit hidastaa ikääntymisen merkkien ilmestymistä iholle sekä välttää auringon aiheuttamia pigmenttimuutoksia.


#3. Kuori ihoa säännöllisesti

Ihon kuoriminen edistää ihon luonnollista uusiutumista, poistaa talia sekä muita iholle kertyneitä epäpuhtauksia. Ihomme pintakerros eli epidermis uusiutuu noin kerran 37 päivässä. Ikääntyessämme ihomme kyky uusiutua heikentyy ja näin ihon uudistumisprosessi hidastuu.

Koska ihon fyysinen kuoriminen voi aiheuttaa ihoärsytystä, on ihoa suositeltavaa kuorittavan kemiallisesti esimerkiksi AHA- tai BHA-happojen avulla. Vaikka nimestä voisi muuta luulla, esiintyy niin AHA- kuin BHA- happoja myös luonnossa esimerkiksi sitruunassa.

Vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa AHA-happojen todettiin paksuntavan ihon pintakerrosta, lisäävän ihon kimmoisuutta sekä saavan ihon näyttämään tasaisemmalta. Cosrx AHA/BHA Clarifying Treatment Toner -kasvovesi sisältää niin AHA- että BHA-happoja ja auttaa näin tehokkaasti kuorimaan ihoa.


#4. Suosi ihon ikääntymistä hidastavia ainesosia

Monia tuotteita markkinoidaan sanoilla ‘anti-aging’. Kuitenkaan kaikki ‘anti-aging’ termillä myytävät tuotteet eivät ole tieteellisin tutkimuksin varmistettu todella tarjoavan ikääntymistä hidastavia vaikutuksia.

Tämän vuoksi aineosalistoista kannattaa etsiä juuri tieteellisesti testattuja ihon ikääntymisprosessia hidastavia aineosia. Tutkimusten mukaan tällaisia aineosia ovat muun muassa antioksidantit (kuten C-vitamiini ja vihreä tee), palauttavat ainesosat (kuten niasiiniamidi sekä retinolit) sekä täydentävät aineosat (kuten keraimidit sekä hyaluronihappo).

Suosittelemme etenkin seuraavia tuotteita ikääntyvälle iholle:


Lähteet:

Skin Research and Technology, 2012, sivut 219-224
Clinical Cosmetic Investigative Dermatology, 2013, sivut 221–232
Dermato Endocrinology, 2012, sivut 227–231
Journal of the German Society of Dermatology, 2012, sivut 488–491
Chemical Immunology and Allergy, 2012, sivut 77–80
Dermato Endocrinology, 2012, sivut 280–284