Punoittava iho voi olla hyvin tukala ongelma – iho kutiaa ja tuntuu epämukavalta ja kuumotus poskilla saa olon tuntumaan sosiaalisissa tilanteissa kiusalliselta. Kasvojen punoitus on hyvin yleinen ongelma suomalaisten naisten keskuudessa vaalean, herkän ihomme ansiosta. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka tunnistaa punoituksen syyt ja hoitaa punoitukseen taipuvaista ihoa.

Mistä ihon punoitus johtuu?

Ihon punoitus voi johtua monesta seikasta. Tämän vuoksi tärkeää on ensimmäiseksi selvittää punoituksen syy, sillä väärällä hoidolla ihon punaisuus voi pahimmassa tapauksessa entisestään pahentua.

Jotta ihon punoituksen syyn selvittäminen olisi helpompaa, keräsimme yhteen listaan kaikista yleisimmät tekijät, jotka aiheuttavat ihon punoitusta.


Couperosa

Hyvin moni suomalainen kärsii couperosasta. Couperosa-iho punoittaa herkästi, hiusverisuonet ovat paljain silmin nähtävissä ja iho reagoi helposti ulkoisiin ärsykkeisiin kuten aurinkoon tai suuriin lämpötilavaihteluihin. Punoitus rajoittuu yleensä poskien, nenän ja leuan alueelle.

Koska couperosan syntymekanismia ei tunneta, ei couperosa-ihoa ikävä kyllä ole mahdollista täysin parantaa. Couperosa-ihon punoitusta on mahdollista hallita hoitamalla ihoa herkälle iholle suunnatuilla, kosteuttavilla ja rauhoittavilla ihonhoitotuotteilla.


Ruusufinni

Joissain tapauksissa couperosa muuttuu ajanmyötä ruusufinniksi. Myös ruusufinnille tyypillistä ovat punoittava iho ja laajentuneet hiussuonet. Lisäksi märkivät, aknea muistuttavat näpyt sekä turvotus ovat tavallisia.

Ruusufinnille altistavat geneettiset tekijät sekä tupakointi. Ruusufinnistä kärsivät yleensä yli 30–vuotiaat naiset, joilla on vaalea iho. Ulkoiset tekijät, kuten aurinko, tuuli, lämpötilan vaihtelut, alkoholi, hikoilu, stressaavat tilaanteet sekä mausteiset ruoat yleensä pahentavat ruusufinnin oireita.

Ruusufinniä pahentavat:

  • ihon mekaaninen kuoriminen
  • alkoholia sisältävät ihonhoitotuotteet
  • mentoli, eukalyptus ja piparminttu
  • saippuat ja liian voimakkaat puhdistustuotteet
  • retinolit
  • saunominen
  • aurinko


 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lex – Skin Positivity 💕 (@talontedlex) on

 


Kosketusihottuma

Kosketusihottuma aiheuttaa punoittavaa ja kutisevaa ihottumaa. Syynä ihottumaan on yleensä uusi ihonhoitotuote, johon ihosi ei syystä tai toisesta reagoi niin kuin sen pitäisi.

Kosketusihottumaa voivat aiheuttaa monet ainesosat kuten esimerkiksi tuoksut, säilytys- ja väriaineet sekä eteeriset öljyt. Kosketusihottuma häviää yleensä muutaman viikon kuluessa siitä, kun olet lopettanut ärsytyksen aiheuttaneen tuotteen käytön.


Atooppinen ekseema

Atooppinen ihottuma on usein vaikeaa erottaa kosketusihottumasta. Oireet ovat osittain samat: punoittava, kutiava sekä hilseilevä iho. Atooppinen ihottuma on usein geneettistä ja sen oireet voivat vahdella vuosien varrella.

Mikäli epäilet sinulla olevan atooppinen ihottuma, on parasta kääntyä lääkärin puoleen. Ihonhoidossa on suositeltavaa käytettävän mietoja, kosteuttavia tuotteita. Lisäksi kuumia suihkuja ja saunomista on hyvä välttää, sillä ne voivat pahentaa atooppisen ihottuman oireita.


Akne

Akne on talirauhasen tulehdustila. Aknen aiheuttama punoitus rajoittuu usein itse finneihin sekä niiden läheisyyteen. Vaikea akne voi lisäksi aiheuttaa ihon epätasaisuutta, ihon paksuuntumista sekä paukamia.

Paikallishoitona akneen tehoavat erityisen hyvin:

  • salisyylihappo (BHA-happo)
  • glykolihappo (AHA-happo)
  • niasiiniamidi (B3-vitamiini)


Mizon Acence Blemish Out Pink Spot sisältää AHA- sekä BHA-happoja, jotka auttavat poistamaan iholle muodostuneita epäpuhtauksia sekä kalamiinia, joka rauhoittaa ihoa ja siten finnien jättämän punoituksen häivyttämisessä.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Constanza Concha🌴 (@skinnoshame) on

 


Ihon liiallinen kuoriminen

Ihon säännöllinen kuoriminen auttaa poistamaan ihosta kuolleita ihosoluja, talia sekä likaa ja muita epäpuhtauksia. Etenkin helposti rasvoittuvat ihotyypit hyötyvät säännöllisestä kuorimisesta.

Jos ihosi on herkkä, ihon kuoriminen liian usein voi aiheuttaa mikrohalkeamia ihon pintakerrokseen. Kun ihon pintakerros eli marraskesi on vaurioitunut iho punoittaa ja on aiempaa altiimpi tulehduksille.

Kuorinnan aiheuttamat vahingot eivät onneksi ole pysyviä. Kun huomaat ihosi reagoivan negatiivisesti kuoriviin tuotteisiin, on kuorinnasta hyvä pitää hieman taukoa. Ihon pintakerros palautuu parhaiten ihoa kosteuttamalla. Esimerkiksi hyaluronihappo ja niasiiniamidi ovat tehokkaita kosteuttajia.


Aurinko

Ihon polttaminen auringossa aiheuttaa muiden negatiivisten vaikutusten ohella ihon punoitusta ja ärsytystä. Iho on hyvä aina suojata auringolta aurinkorasvalla tai vaatteilla. Jos iho pääsee kuitenkin palamaan, on iholle hyvä levittää mahdollisimman pian palamisen jälkeen rauhoittavaa voidetta kuten Benton Aloe Propolis Soothing Gel -geeliä, joka auttaa häivyttämään ihon punoitusta ja parantamaan palaneen ihon.


Kuinka päästä eroon punoittavasta ihosta?


Punoittavalle iholle, joka ei kärsi aknesta tai atooppisesta ihottumasta, sopivat ihoa kosteuttavat ja rahoittavat ihonhoitotuotteet. Näiden tuotteiden avulla ihon pintakerros eli marraskesi palautuu hiljalleen alkuperäiseen tilaansa.

Hyaluronihappo on tehokas humektantti, joka pystyy sitomaan itseensä jopa 1 000 kertaa oman painonsa määrän vettä. Hyaluronihappo kosteuttaa sekä auttaa rauhoittamaan ihoa. Cosrx Hyaluronic Acid Hydra Power Essence -hoitoneste sisältää hyaluronihappoa ja sopii hyvin myös herkälle iholle.

Vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan keramidit, jotka ovat ihon luonnollisesti sisältämiä rasva-aineita, vahvistavat ja kosteuttavat ihon pintakerrosta. Itseasiassa jopa 50% ihomme pintakerroksesta muodostuu keramideista. Cosrx Balancium Comfort Ceramide Cream -kasvovoide tärkein vaikuttava aine on keramidit.

Jos ihosi on punaisuuteen taipuvainen, on se hyvä suojata auringolta mahdollisimman hyvin. Aurinkovoiteista on hyvä valita sellainen, joka sisältää titaanidioksidia tai sinkkioksidia ja suojaa niin UVA ja UVB -säteiltä.

Lähteet:

Journal of Drugs in Dermatology, 2011, lehden numero 9, sivut 990-1000
Journal of Cosmetic Dermatology, 2016, sivut 549-558
Skin Therapy Letter, 2012, sivut 1–4
Cosmetic Dermatology, McGraw Hill Medical, 2009, luku 16
Dermatologic Surgery, 2008, sivut 45-51
Dermatologic Surgery, 2005, sivut 860-866
Skin Pharmacology and Physiology, 2008, luku 4, sivut 191-120
Skin Therapy Letter, 2006