Hoidatko ihoasi säännöllisesti, mutta kärsit silti laajentuneista ihohuokosista? Et ole yksin ongelman kanssa. Laajentuneet ihohuokoset ovat monille yksi ihonhoidon ikuisista ongelmista. Vaikka laajentuneista ihohuokosista ei voi täysin päästä eroon, on onneksi monia eri tapoja, jolla voit minimoida ihohuokosten ulkonäköä ja näkyvyyttä. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tulisi tietää ihohuokosista, niiden laajentumisesta sekä hoidosta.

Mikä ihohuokosten tehtävä on?

Ihohuokoset ovat karvatuppien pieniä aukkoja ihomme pinnassa, joista osa tuottaa hikeä ja osa luonnollisia öljyjä eli talia. Ihohuokosten tehtävä on säännellä kehomme lämpötilaa sekä pitää ihomme kosteutettuna ja hyvässä kunnossa.

Valitettavasti ihohuokosten kokoa ei ole mahdollista pienentää pysyvästi eikä niistä ole myöskään mahdollista päästä täysin eroon. Monet tuotteet lupaavat poistaa ihohuokoset kokonaan, vaikka tämä ei tosiasiassa ole mahdollista. Ihohuokosilla on tärkeä tehtävä ihomme hoidossa ja vaikka ne voivat vaikeuttaa kauniin meikin tekoa, niiden puuttuminen aiheuttaisi meille huomattavasti enemmän ongelmia.

Miksi ihohuokoset voivat laajentua?


Vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan laajentuneet ihohuokoset syntyvät suurimassa osassa tapauksista kolmesta syystä:

  • Liiallinen talin tuotanto
  • Ihohuokosia ympäröivän ihon kuivuus
  • Karvatuppien tilavuus


Liiallinen talin tuotanto

Ihomme tuottaa jatkuvasti uusia ihosoluja ja varistaa samalla kuolleita ihosolukoita pois ihon pinnasta. Kun kuolleita ihosoluja ja/tai talia on kertynyt tarpeeksi ihon pintaan, tukkeutuvat ihohuokoset.

Ihohuokosten täyttyminen talilla ja kuolleilla ihosoluilla johtaa huokosten koon suurenemiseen sekä tätä kautta ihohuokosten aukkojen laajentumiseen. Tukkeutunut ihohuokonen voi lisäksi johtaa valkopäihin, pieniin vaaleisiin ihonalaisiin paukamiin. Valkopäitä, jotka ovat pääseet kosketuksiin ilman kanssa ihon auettua tukkeutuneen rauhasen päältä, kutsutaan mustapäiksi.


Ihon kuivuminen

Useimmilla laajoista ihohuokosista kärsivillä ihohuokoset ovat täyttyneet talilla, joka on johtanut ihohuokosten laajentumiseen. Yllättävästi myös vastakkainen tilanne on mahdollinen!

Kun iho on kuiva ja sen elastisuus on vähentynyt, voivat ihohuokoset näyttää aiempaa laajemmilta. Mitä paremmin iho on kosteutettu, sitä vähemmän ihohuokoset näkyvät paljaalle silmälle.

Aivan kuten tyhjässä tyynyliinassa näkyvät kaikki rypyt ja vekit, näkyy myös ihossa kaikki merkit paremmin kun se on kuivunut. Mitä “topatumpi” tyynyliina on, sitä vähemmän rypyt näkyvät tyynyn pinnassa. Ihomme toimii samalla tavalla. Eli kun iho on kuiva, näkyvät sen pinnalla olevat ihohuokoset (ja rypyt) hyvin paljon selkeämmin.


Karvatuppien tilavuus

Niin kuin valitettavan monessa ihoon liittyvässä seikassa, myös laajentuneet ihohuokoset ovat perinnöllisiä. Jos perheessäsi moni on kärsinyt suurista ihohuokosista, on hyvin todennäköistä, että sinullakin on laajat ihohuokoset.

Laajentuneiden ihohuokosten perinnöllisyyttä selittävät ihohuokostemme sisältämän karvatupen koko. Mitä isompi karvatuppi on, sitä isommaksi ihohuokosten on luonnollisesti muodostuttuva, jotta karvatuppi mahtuisi hyvin ihohuokoseen. Karvatupen koko, aivan kuin hiusten paksuus, määrityyy perimämme mukaan.

Katso kosteuttavat tuotteemme >

Mikä avuksi laajentuneisiin ihohuokosiin?


Kuori ihoa säännöllisesti

Kaksoispuhdistuksen lisäksi säännöllinen kuorinta auttaa poistamaan ihosta kuolleita ihosoluja, talia sekä likaa ja muita epäpuhtauksia. Mikäli ihosi on helposti rasvoittuva, ihoa on hyvä kuoria 2-3 kertaa viikossa.

Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan niasiiniamidi (B3-vitamiinin muoto) sekä salisyylihappo (BHA-happo) saavat ihohuokoset näyttämään merkittävästi pienemmiltä sekä auttavat tasoittamaan epätasaisen ihon tekstuuria. Cosrx BHA Blackhead Power Liquid sisältää näitä molempia ainesosia ja auttaa siten tehokkaasti minimoimaan laajentuneita ihohuokosia.


Käytä aina aurinkovoidetta

Pitkään jatkunut altistuminen auringolle kuivattaa ihoa sekä tuhoaa ihon kollageenia, joka ylläpitää ihon rakennetta. Kun kollageeni vähenee ihossa, riskinä on, että ihohuokoset näyttävät aiempaa laajemmilta.

Koska auringon aiheuttamia jälkiä on hyvin vaikeaa jälkikäteen poistaa ihosta, iho on hyvä suojata hyvin mahdollisimman varhaisesta vaiheesta alkaen. Näin ihohuokosesi pysyvät kauniina ja kiinteinä huomattavasti pidempään!

Katso aurinkovoiteemme >


Höyrytä ihoa kotona

Ihon höyryttäminen on hyvä tapa puhdistaa ihohuokosia talista, epäpuhtauksista, kuolleesta ihosolukosta sekä muista ihoon kerääntyneistä aineista. Ihon höyryttäminen onnistuu helposti kotona ja on hyvä tapa rentoutua kiireisen viikon päätteeksi. Mikäli ihosi on hyvin herkkä tai sinulla on taipumusta esimerkiksi couperoosaan, emme suosittele höyrytystä.

Ihon höyrystä varten tarvitset ainoastaan pyyhkeen, ison kulhon sekä kuumaa vettä. Ennen höyrytystä iho on hyvä puhdistaa hyvin. Tämän jälkeen keitä vettä tai valuta hanasta kuumaa vettä. Täytä kulho noin puolilleen, kuitenkin niin että kasvosi mahtuvat hyvin kulhoon noin 15 cm etäisyydelle vedestä. Aseta kasvosi kulhoon ja vedä pyyhe pääsi päälle siten, että höyryä pääsee pakenemaan mahdollisimman vähän. Höyrytä kasvojasi noin 5-10 minuuttia ottaen taukoja aina tarvittaessa.