Kuiva iho hilseilee, punoittaa, kutisee ja kiristää. Noin puolet suomalaisista kärsivät kuivasta ihosta etenkin talvikuukausien aikana. Kuivan ihon taustalla voi perinnöllisten tekijöiden lisäksi olla kuiva sisäilma, liian kuumat suihkut, ihoa ärsyttävät saippuat tai ihosairaudet kuten esimerkiksi psoriasis tai atooppinen ihottuma.

Miten erotat pintakuivan ja kuivan ihon?

Kuiva iho on ihotyyppi ja ihon ominaisuus. Kuiva ihotyyppi tuottaa vähemmän talia kuin seka- tai rasvoittuva iho ja tästä syystä ihossa on vähemmän luonnollisia öljyjä. Kuivan ihotyypin tunnistaa esimerkiksi siitä, että iho on punoittava tai nenän ja kulmakarvojen pielet hilseilevät.

Pintakuivan ihon aiheuttaa ihon pinnan eli sarveiskerroksen kuivuminen. Kun sarveiskerros on kuiva, pääsee vettä haihtumaan myös ihon syvemmistä kerroksista. Pintakuivan ihon syynä on siis nesteen haihtuminen ihosta esimerkiksi liian vähäisen veden juomisen, kylmän ilman tai liian vahvojen puhdistustuotteiden vuoksi.

Mitä ainesosia on hyvä välttää?

Monet ihonhoitotuotteet lupaavat luoda heleän, kosteutetun ihon, mutta sisältävät kuitenkin ihoa kuivattavia ainesosia. Jos ihosi on kuiva, kannattaa sinun välttää ainakin seuraavia ainesosia saavuttaaksesi heleän, kosteutetun ihon.

Alkoholit

Alkoholi on yleisesti laajasti käytetty ainesosa, koska se edesauttaa vaikuttavien aineiden imeytymistä ihoon. Jos ihosi on kuiva, kannattaa sinun välttää sellaisia tuotteita, joiden ainesosalistoissa alkoholi on mainittu ensimmäisten kuuden ainesosan joukossa.

Retinolit

Retinolien on tutkittu lisäävän ihon kollageenia, vähentävän juonteita sekä ryppyjä. Samalla retinolien on todettu aiheuttavan punoitusta sekä ihon hilseilyä.

Tuoksut

Etenkin synteettisiä tuoksuja on hyvä välttää. Tuotteet, joihin on lisätty hajustetta, voivat ärsyttää ihoa pahentaen ihoärsytystä entisestään. Tuoksut eivät ole olennainen osa tuotteen toimivuutta ja siksi niille ei onneksi ole olennaista tarvetta ihonhoidossa.

Kannattaako kuivaa ihoa kuoria?

Toisin kuin voisi kuvitella, kuivaa ihoa on suositeltavaa kuoria noin kerran viikossa. Kuorinta auttaa poistamaan ihon pinnan kuolleita ihosoluja ja tehostaa näin ihon uusiutumista.

Finnit ja näpyt voivat ilmestyä myös kuivalle iholle. Kuolleet ihosolut ihon pinnalla estävät talin pääsemisen ihon läpi, jolloin näppyjä voi muodostua helpommin. Kuoriminen auttaa poistamaan kuollutta ihosolukkoa ja siten ennaltaehkäisemään finnien syntymistä.

Cosrx One Step Moisture Up Pad -kuorintalaput ovat täydellinen vaihtoehto perinteisille kuorintatuotteille. Tämä kuorintatuote kosteuttaa ja kuorii ihoa hellästi poistamatta ihosta kuitenkaan öljyjä tai kosteutta.

Mitä ainesosia kannattaa erityisesti suosia?

Kuivan ihon hoitoa ajatellen tärkeintä on säännöllisyys – ihoa on hyvä kosteuttaa päivittäin, aamuin ja illoin. Mikäli kaksi voitelukertaa päivässä ei tunnu riittävän, on tämä yleensä merkki siitä, että käyttämäsi tuote ei ole tarpeeksi kosteuttava. Lisäksi kannattaa suosia seuraavia ainesosia, jotka tunnetaan kosteuttavista ominaisuuksistaan.

Hyaluronihappo

Hyaluronihaposta on tullut viime vuosien aikana hyvin suosittu ainesosa. Sillä on kyky sitoa itseensä poikkeuksellisen suuri määrä vettä. Eksoottisesta nimestään huolimatta kehomme tuottaa tätä tehoainetta aivan luonnostaan. Katso Cosrx Hyaluronic Acid Hydra Power Essence -hoitoneste, joka sisältää runsaasti tätä tehoainetta.

Keramidit

Jopa 50% ihon pintakerroksesta muodostuu keramideista. Keramidit ovat lipidejä eli rasva-aineita, jotka auttavat suojaamaan ihoa ja säilyttämään kosteuden ihossa. Katso Cosrx Balancium Comfort Ceramide Cream -kasvovoide, jonka tärkein vaikuttava aine keramidit ovat.

Glyseroli

Glyserolilla on kyky sitoa vettä ilmasta ja ihosta itseensä ja se on siksi tehokas kosteuttaja. Glyseroli lisäksi suojaa ihoa kosteuden haihtumisella hidastamalla haihtumisprosessia.