Eikö se itsepäinen ryppy, joka on vaivannut sinua jo hetken, siloittunutkaan kuin tainomaisesti yhdessä yössä? Vaikka pikaiset ratkaisut olisivat ihania, ei ihonhoidossa tällaisia (ikävä kyllä) juuri tunneta. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka kauan sinun tulisi odottaa näkyviä muutoksia uuden ihonhoitotuotteen käyttöönoton jälkeen.


Nyrkkisääntö – kolme kuukautta

Tutkimusten mukaan ihon pintakerroksen eli epidermiksen uusiutuminen kestää noin 39 päivää. Ihon ikääntyessä tämä uusiutumisprosessi hidastuu. Ihon uusiutumisnopeuteen perustuen uutta ihonhoitotuotetta on hyvä käyttää noin kolme kuukautta ennen kuin harkitsee tuotteen vaihtamista. Tässä ajassa iho ehtii uudistua noin kolme kertaa ja näin ollen uusi ihonhoitotuote ehtii vaikuttaa myös ihon syvempiin kerroksiin.

 

Laajentuneet ihohuokoset ja mustapäät – ensimmäiset tulokset kuukaudessa 

Laajat ihohuokoset ja mustapäät syntyvät muun muassa talin liiallisen tuotannon seurauksena. Ihon kuoriminen auttaa puhdistamaan talin lisäksi ihohuokosiin kertynyttä likaa, kuolleita ihosoluja sekä hikeä. Ihon kemiallisesta kuorinnasta voi havaita ensimmäisiä tuloksia noin kuukauden käytön jälkeen. Fyysisen kuorinnan vaikutukset voi yleensä havaita heti kuorinnan jälkeen.

Lue lisää laajentuneiden ihohuokosten häivyttämisestä >

 

Ihon punoituksen hälvenemisen kesto riippuu iho-oireista

Ihon punoitus voi johtua monesta syystä kuten esimerkiksi ihon liiallisesta kuorimisesta, iholle sopimattomasta ihonhoitotuotteesta tai couperosasta. Omalle iholle sopimattoman tuotteen aiheuttama kosketusihottuma laskee tavallisesti noin kahden viikon kuluessa tuotteen käytön lopettamisesta.

Mitä hankalampi iho-oire punoituksen taustalla on, sitä kauemmin tuloksia voi joutua odottamaan. Koska couperosan syntymekanismia ei tunneta, ei couperosa-ihoa ikävä kyllä ole mahdollista täysin parantaa. Uutta ihonhoitotuotetta couperosan rauhoittamiseen on hyvä käyttää noin 2-3 kuukautta.  

 

Kuiva iho voi alkaa parantumaan jopa vuorokaudessa 

Kosteusvoide on yksi nopeimmin tuloksia antavista ihonhoitotuotteista. Itseasiassa monien ihonhoitotuotteiden teho perustuu juuri niiden ihoa kosteuttavaan vaikutukseen. Tutkimusten mukaan keramideja sisältävät kosteusvoiteet kosteuttavat ihoa, vähentävät kosteuden haihtumista sekä parantavat ihon pH-arvoa jo noin 24 tunnin jälkeen voiteen levittämisestä. 

 

Aknehoidot tepsivät noin kuukaudessa 

Uuden akne tuotteen käyttöönoton jälkeen voi kestää jopa 2-3 kuukautta ennen kuin näet ihollasi merkittäviä muutoksia. Jos valitsemasi tuote on iho-ongelmaasi sopiva, ihon laadun voi tyypillisesti havaita paranevan hieman jo noin 4-6 viikon käytön jälkeen.

Aknen, niin kuin monien muidenkin iho-ongelmien hoidossa, on hyvä pyrkiä pitäytymään yhdessä tuotteessa useamman viikon ajan. Aknetuotteiden vaihtaminen viikoittain voi ärsyttää ihoa ja näin pahentaa ihon ulkoasua entisestään.  

 

Rypyt ja juonteet – parhaat tulokset tuotteen pitkäaikaisella käytöllä

Kasvojen alueen rypyt ja juonteet alkavat tyypillisesti näyttää siloittumisen merkkejä noin kuuden viikon jälkeen siitä, kun otit uuden anti-aging tuotteen käyttöösi. Merkittäviä muutoksia on mahdollista nähdä noin kahdeksan viikon käytön jälkeen. Mitä pidempään tuotetta käytät, sen parempia tuloksia voit tuotteelta odottaa.

On hyvä pitää mielessä, mitä iäkkäämmästä ihosta on kyse, sitä kauemmin tulosten havaitseminen tavallisesti kestää. Tämä johtuu pääasiassa niistä muutoksista, joita ihossa tapahtuu ikääntyessämme. Ikääntyvä iho ohenee ja sen toimintakyky heikkenee etenkin 70 ikävuoden jälkeen.

 

Pigmenttimuutokset hälvenevät hitaasti 

Aurinko aiheuttaa suurimman osan kasvoilla ja kaulan alueella havaittavista pigmenttimuutoksista. Pigmenttimuutosten eli maksaläiskien häivyttäminen kestää tavallisesti vähintään noin 2-3 kuukautta.

On hyvä lisäksi muistaa, etteivät pigmenttimuutoksia häivyttävät tuotteet toimi, mikäli ihosi altistuu jatkuvasti auringolle. Pigmenttimuutosten häivyttämiseksi on siis tärkeää suojata iho aina mahdollisimman hyvin auringon UVA- ja UVB-säteiltä joko aurinkovoiteella tai vaatteilla.

 

Miten tiedän, että tuote todella toimii?

Uusia ihonhoitotuotteita on suositeltavaa lisätä omaan ihonhoitorutiiniin yksi tuote kerrallaan. Jos aloitat usean tuotteen käytön yhdellä kerralla, riskinä on, ettet osaa yhdistää havaitsemiasi positiivisia (tai negatiivisia) muutoksia oikeaan tuotteeseen.

Kun omia kasvoja katselee joka päivä, oma silmä tottuu muutoksiin nopeasti, eikä suuretkaan muutokset vaikuta lopulta kovinkaan suurilta. Jotta muutokset olisivat helpommin havaittavissa, ihosta kannattaa ottaa kuva ennen uuden tuotteen käyttöönottoa. Kun aikaa on hieman kulunut, ja olet käyttänyt tuotetta säännöllisesti, voit verrata tuloksia aiemmin ottamaasi kuvaan. 

Lähteet:

The Journal of Investigative Dermatology, 1984, sivut 623-628
Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 2015, sivut 463-470
Clinics in Dermatology, 2019, sivut 336-345
Dermatologic Therapy, 2019
Harper, J. “Acne: The Basics.” 2003.
Journal of the American Academy of Dermatology, 2006, sivut 1048-1065