Oma ihotyyppi voi olla vaikeata tunnistaa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit nopeasti ja helposti löytää oman ihotyyppisi.

Oman ihotyypin tunnistaminen on onnistuneen ihonhoidon ensimmäinen askel – oman ihotyypin löytäminen auttaa ymmärtämään ihon ominaispiirteitä sekä näin välttymään virheostoksilta sekä saavuttamaan parempia tuloksia nopeammin.

Jos ihotyypit ovat sinulle jo entuudestaan tuttuja, hyppää artikkelin loppuun, josta löydät kotona toteutettavan ihotyyppi testin.

1. Ihotyyppiin vaikuttavat tekijät
2. Kuiva iho
3. Normaali iho
4. Sekaiho
5. Rasvoittuva iho
6. Imupaperi testi

Ihotyyppiin vaikuttavat tekijät

Talin eritys on tutkimusten mukaan merkittävä ihotyyppiä määrittävä tekijä. Talin eritykseen vaikuttavat erityisesti perintötekijät. Jos siis vanhemmillasi on ollut taipumusta runsaaseen talin eritykseen tai akneen, on todennäköistä, että sinäkin kärsit samanlaisista iho-ongelmista.

Perintötekijöiden lisäksi ihon laatuun vaikuttavat ilmasto ja käyttämäsi ihonhoitotuotteet. Mikäli käytät liian kuivattavia tuotteita, saattaa jopa rasvoittuva iho ilmetä kuivana, vaikka sillä ei normaalisti olisi kuivuuteen taipumusta.

Kuiva iho

Kuivan ihon talirauhaset tuottavat vähemmän talia kuin muiden ihotyyppien. Talirauhaset ovat hyvinvoivan ihon kannalta tärkeitä, sillä ne tuottavat talia, joka suojaa ja kosteuttaa ihoa.

Kun talin muodostus iholla on vähäistä, pääsee ihon uloin kerros (orvaskesi) kuivumaan eikä se näin kykene suojaamaan ihoa tai säilyttämään ihon kosteustasapainoa.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan naiset kärsivät selkeästi useammin kuivasta ihosta. Ikääntyessämme on tavallista, että ihomme alkaa hiljalleen näyttämään kuivumisen merkkejä.

Kuiva iho on:

 • kireä
 • hilseilevä ja kutiava
 • samea
 • pienet ihohuokoset
Normaali iho

Normaalin ihon tunnistaa terveestä ja tasapainoisesta ulkonäöstä. Iho tuottaa juuri tarpeeksi talia pitääkseen ihon hyvin kosteutettuna ja suojattuna.

Normaali iho ei reagoi herkästi sään muutoksiin tai uusiin ihonhoitotuotteisiin. Normaali iho ei ole pääasiassa herkkä.

Normaali iho on:

 • tasainen ja pehmeä
 • ei useimmiten kärsi epäpuhtauksista
 • ei useimmiten kärsi kuivuudesta
Sekaiho

Jos T-alueesi (otsa, nenä ja leuka) rasvoittuu helposti samalla kun poskiesi iho on normaali tai kuiva, on sinulla todennäköisesti sekaiho.

Korealaisen tutkimuksen mukaan on tavallista, että sekaihoisilla erot talin erityksessä kasvojen eri alueilla säilyvät eri vuodenaikoina. Jos ihosi siis on sekaihoinen, T-alueesi ravoittuu helpommin kuin muut osat kasvoistasi niin talvella kuin kesällä.

Vaikka T-alue määritellään usein kattavan otsan, nenän ja leuan, voi T-alue todellisuudessa olla tätä laajempi tai kapeampi osuus kasvoista.

Sekaiho on:

 • T-alue rasvoittuu herkästi
 • poskien iholla normaali tai kuiva iho
Rasvoittuva iho

Rasvoittuvalle iholle on tyypillistä suuret talirauhaset, jotka tuottavat liiallisen määrän talia ja näin aiheuttavat kiiltelyä iholla. Iho tuottaa talia liiallisesti kauttaaltaan (T-alue, posket sekä muut kasvojen alueet).

Koska liiallinen tali tukkii herkästi ihohuokosia, on tämä ihotyyppi muita tyyppejä taipuvaisempi kärsimään finneistä ja näpyistä.

Rasvoittuva iho on:

 • taipuvainen epäpuhtauksiin
 • kiiltelee
 • ihohuokoset ovat laajat ja näkyvät hyvin
Imupaperi testi

Oletko vielä aiemmat kohdat luettuasi epävarma, mikä ihotyyppi juuri sinulla on? Imupaperi testin tekemällä näet helposti, kuinka paljon ihosi todellisuudessa tuottaa talia. Testiä varten tarvitset vain imupaperia tai wc-paperia, josta olet irrottanut paperin kerrokset erilleen.

Pese kasvosi ensin miedolla kasvojen pesuaineella. Kuivaa kasvosi pyyhkeellä taputellen. Älä levitä ihollesi meikkiä tai kasvovoiteita. Noin 30-60 minuuttia odotettuasi asettele paperit kasvoillesi. Pyri asettelemaan paperit tasaisesti ympäri kasvojasi.

Jos paperit jäävät hyvin kiinni ihoosi ja valoa vasten katsoessa näet papereissa selkeitä rasva läikkiä, on sinulla hyvin todennäköisesti rasvoittuva iho.

Jos paperit tippuvat kasvoiltasi nopeasti etkä valoa vasten näe juurikaan mitään papereissa, on sinulla todennäköisesti kuiva iho.

Jos paperit jäävät ihoosi paremmin kiinni T-alueella kuin poskiesi alueella, on sinulla todennäköisesti sekaiho.

Mikäli papereihin jää jonkin verran läikkiä, mutta läikät eivät ole merkittäviä, eikä sinulla ole säännöllisesti taipumusta epäpuhtauksiin, olet onnekas ja sinulla on todennäköisesti normaali iho.