Ihonhoito voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen: suojaus, puhdistus ja hoitaminen. Aurinkovoide on ensisijainen suoja uv-säiteitä ja joissakin tapauksissa myös muita ulkoisia haittatekijöitä, kuten saasteita vastaan. Ilman ihon suojaamista myös muu ihonhoito menettää tehoaan. Aurinkosuojan päivittäisessä käytössä kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota myös ihonhoidon muihin vaiheisiin, puhdistukseen ja hoitamiseen, ihon hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Seuraavaksi opit, kuinka huomioida aurinkovoide kokonaisvaltaisessa ihonhoidossa.

Aurinkovoide ihonhoidon kulmakivenä

Ihon suojaaminen auringolta on helppo tapa ennaltaehkäistä ihoon liittyviä huolia, kuten juonteita, hyperpigmentaatiota, couperosaa ja ihon veltostumista. Näin myös varmistat, ettei satsauksesi ihonhoitoon mene hukkaan: ihonhoidon muihin osa-alueisiin panostaminen menettää tehoaan, jos samalla jättää ihon suojaamatta UV-säteiltä, jotka edesauttavat monia iho-ongelmia, joita ihonhoidolla pyritään ennaltaehkäisemään. Aurinkovoide voi jo itsessään olla hoitava tuote, jolloin se paitsi suojaa myös kosteuttaa ja hoitaa ihoa. Lisäämällä aurinkovoiteen osaksi joka aamuista ihonhoitorutiinia, varmistat, etteivät UV-säteet heikennä muun ihonhoidon vaikutuksia.

Ihonhoidon muihin osa-alueisiin panostaminen menettää tehokaan, jos samalla jättää ihon suojaamatta UV-säteiltä, jotka edesauttavat monia iho-ongelmia, joita ihonhoidolla pyritään ennaltaehkäisemään.

Lue lisää, kuinka valita sopiva aurinkovoide osaksi ihonhoitorutiinia.

Kaksoispuhdistuksella takuulla puhdasta

Aurinkovoidetta ja erityisesti fysikaalista suojaa käyttäessä iho kannattaa puhdistaa kaksoispuhdistuksella. Ensimmäisessä vaiheessa aurinkovoide, meikki ja muu lika kannattaa irroittaa erityisesti öljypohjaisella puhdistusaineella, minkä jälkeen iho puhdistetaan uudelleen esimerkiksi puhdistusgeelillä tai -vaahdolla ja viimeistellään kasvovedellä. Näin aurinkosuojan rippeet eivät jää tukkimaan ihoa. 

Kaksoispuhdistuksessa aurinkovoide irroitetaan öljypohjaisella puhdistusaineella, minkä jälkeen iho puhdistetaan uudelleen esimerkiksi puhdistusgeelillä tai -vaahdolla, jotta aurinkosuojan rippeet eivät jää tukkimaan ihoa.

Myös säännöllinen ja hellävarainen ihon kuorinta voi auttaa aurinkovoiteen puhdistuksessa sekä ihon sameuden ja ihohuokosten tukkeutumisen ehkäisemisessä. Vaikka aurinkovoidetta käyttäisi päivittäin, ei kuorintaa kannata liittää osaksi päivittäistä puhdistusta, vaan yleensä kuorinta korkeintaan kertaan viikossa on riittävää. Vaikka ihon säännöllinen kuoriminen ylläpitää ihon hyvinvointia aurinkovoidetta käyttäessä, erityisesti kesällä kannattaa kuitenkin vähentää muun muassa erilaisten AHA, BHA ja PHA-happojen käyttöä ja käyttää niitä ainoastaan öisin, koska yhdessä auringon kanssa ne voivat herkistää ihoa.

Lue lisää kaksoispuhdistuksesta ja kuorinnan merkityksetä tutustumalla 10-askeleen korealaiseen ihonhoitorutiiniin.

Antioksidanttien hyödyt auringolta suojautumisessa

Ihonhoito voidaan jaotella kosteuttamiseen ja hoitamiseen, mikä auttaa erottamaan syyn tuotteiden käyttämisen taustalla. Kosteutus on ihonhoidon perusta, minkä lisäksi ihon hyvinvointia voi tukea erilaisella täsmähoidolla ihotyypistä ja -ongelmasta riippuen. Aurinkoisena vuodenaikana ihonhoitorutiiniin voi lisätä antioksidanttisia tuotteita, jotka auttavat ihoa sietämään paremmin aurinkoa taistellessa vapaita happiradikaaleja vastaan. Antioksidanttien kyky suojata UV-säteiltä ei ole sama asia kuin aurinkosuoja, vaan antioksidantit auttavat vahvistamaan ihon sietokykyä ja tällä tavoin ennaltaehkäisemään auringon haittavaikutuksia, kuten hyperpigmentaatiota. Retinolia sisältäviä tuotteita kannattaa käyttää aurinkoisena vuodenaikana öisin, koska AHA, BHA ja PHA -happojen tavoin retinoli saattaa herkistää ihoa ollessaan alttiina auringon valolle.

Antioksidanttien kyky suojata UV-säteiltä ei ole sama asia kuin aurinkosuoja, vaan antioksidantit voivat auttavaa vahvistamaan ihon sietokykyä.

Aurinkovoidetta käyttäessä kannattaa siis kiinnittää huomiota myös ihon öljypohjaiseen puhdistukseen ja säännölliseen hellävaraiseen kuorimiseen, jotta aurinkovoide saadaan pudistettua iholta. Lisäksi ihon kosteuttamisen lisäksi sen hyvinvointia voi tukea valitsemalla ihonhoitoon antioksidanttisia tuotteita, jotka voivat vahvistaa ihon sietokykyä ulkoisia haittavaikutuksia, kuten UV-säiteitä vastaan.

SEURAAVILLA TUOTTEILLA RAKENNAT IHONHOITORUTIININ, JOKA SUOJAA, PUHDISTAA JA HOITAA IHOASI