Oletko kärsinyt aknesta teini-iässä tai aikuisena? Moni aknesta kärsinyt tietää, kuinka hankalaa epäpuhtauksien hoitaminen voi olla. Lisäksi finnien rauhoittuessa, voi akne jättää jälkeensä arpia ja muita ihomuutoksia. Ihonhoidon ammattilaisten käyttämät hoitomuodot kuten mikroneulaus, laserhoito tai täyteaineet voivat olla tehokkaita arpien jälkien poistamisessa. Onneksi olemassa on myös halvempia keinoja, joilla arpien tasoitus on mahdollista myös kotoa käsin.

Miten aknearvet syntyvät?

Aknearvet syntyvät aknen vaurioittaessa ihon alempia kerroksia. Aknearvet ovat yleensä väriltään punaiset. Jopa noin 90% teini-ikäisistä ja aikuisistakin noin 12-14% kärsii aknesta. Aknearvet jaetaan yleensä kahteen tyyppiin ulkoasunsa mukaan: hypertrofisiin ja atrofisiin arpiin. Suurin osa aknearvista on astrofisia arpia tarkoittaen, että ihon kollageeni on vähentynyt jättäen jälkeensä kuoppamaisen painauman.

Aknearpi vai hyperpigmentaatio?

Joskus akne aiheuttaa iholle punoittavia, tummia läiskiä. Näitä läiskiä kutsutaan hyperpigmentaatioksi. Tummat alueet syntyvät aknen aiheuttaman tulehduksen ja siitä johtuvan melaniinin lisääntyneen tuotannon vuoksi. Hyperpigmentaation ja aknearvet voi erottaa ihon tekstuuria tarkastelemalla. Hyperpigmentaatio aiheuttaa punertavia tai tummia alueita iholle, mutta ei ihon pinnan muutoksia. Kuopat tai kohoumat ovat taas tyypillisiä aknen aiheuttamille arville.

Aknearpien ennaltaehkäiseminen

Finnien puristelu voi lisätä aknen jättämiä aknearpia sekä hyperpigmentaatiota. Tämän vuoksi on hyvä, mikäli vain mahdollista, yrittää olla koskematta finneihin. Tällä tavalla ennaltaehkäiset kaikista tehokkaimmin aknen jälkeensä jättämiä jälkiä. Koskettelun välttämisen lisäksi iho on hyvä suojata auringolta aurinkovoiteella. Koska UV-säteet vaurioittavat ihoa, kestää aknen jättämien merkkien parantuminen pidempään, jos iho pääsee altistumaan auringolle. Aurinko voi lisäksi tummentaa aknearpia, jolloin arvet ovat entistä helpommin huomattavissa. Katso aurinkovoiteemme >

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ‎‎★ 𝕀ℤℤ𝕀𝔼 ★ (@izzierodgers) on

Kuinka hoitaa aknearpia?

AHA- ja BHA-hapot

Ihon kemiallinen kuorinta on turvallinen ja tehokas tapa hoitaa ihoa. Kemiallisen kuorinnan tavoitteena on vaurioittaa ihoa kontrolloidusti, jotta ihon uusiutuminen nopeutuisi ja näin ihon tekstuuri tasoittuisi ja parantuisi. Tutkimusten¹‚² mukaan AHA- ja BHA-hapot auttavat minimoimaan niin aknearpien kuin hyperpigmentaation aiheuttamia ihomuutoksia. Esimerkiksi seuraavat ihonhoitotuotteemme sisältävät AHA- ja/tai BHA-happoja:

Kuinka hoitaa aknen aiheuttamaa hyperpigmentaatiota?

C-vitamiini

C-vitamiini vaalentaa ja näin auttaa poistamaan hyperpigmentaation jättämiä jälkiä iholla. Lisäksi c-vitamiini ennaltaehkäisee uusien pigmenttimuutosten sekä maksaläiskien syntymistä.

Retinolit

Retinolit (eli a-vitamiini) nopeuttavat ihosolujen uusiutumista ja auttavat näin vähentämään tulehduksen jälkeistä hyperpigmentaatiota sekä tasoittamaan aknearpia. Mikäli aknearpesi ovat hyvin syviä tai pigmenttimuutoksesi poikkeuksellisen näkyviä, ja olet kokeillut jo ilman reseptiä saatavia tuotteita, on sinun hyvä harkita iholääkärin puoleen kääntymistä. Iholääkäri voi määrätä sinulle selkeästi voimakkaampia, kuuriluontoisesti käytettäviä tuotteita.

Aloe vera -geeli

Aloe vera -geeli on täysin luonnollinen ainesosa, jota saadaan aloe vera kasvista. Aloe veran on tiedetty jo pitkään parantavan muun muassa haavoja, palovammoja sekä auringon vaurioittamaa ihoa. Uusimpien tutkimusten³ mukaan aloe vera auttaa vähentämään aknearpien sekä pigmenttimuutosten näkyvyyttä. Aloe veran on todettu lisäävän kollagenia muodostavien kasvutekijöitä iholla ja mahdollisesti tätä kautta auttavan parantamaan iholle syntyneitä arpia ja haavoja.

Lähteet:

Dermatology Research and Practice, 2010
¹Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, 2015, sivut 455–461
²Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, 2010, sivut 135–142
Journal of Drugs in Dermatology, 2012, sivut 51–56
³Biomedicine & Pharmacotherapy, 2017, sivut 610-616

Tutustu tuotteisiimme: