Syksyn merkit ovat vahvasti ilmassa – kesämekot ovat pikkuhiljaa vaihtuneet farkkuihin, mökkiläiset ovat palanneet maalta kaupunkiin ja koulut ovat taas täyttyneet uusista, innokkaista ekaluokkalaisista. Syksyt ovat aina täynnä muutoksen tunnelmaa, vaikka itse ei olisikaan aloittamassa uutta koulua, työtä tai harrastusta.

Muutoksen tuulista innostuneena, keräsimme yhteen viisi vinkkiä, joiden avulla muunnat kesän ihonhoitorutiinisi syksyyn sopivaksi. Näiden vinkkien avulla korjaat kesän aiheuttamat vauriot sekä ylläpidät kaunista ihoa myös kylmempien kuukausien aikana.


#1. Vaihda kasvovoide kosteuttavampaan

Kuiva sisäilma sekä syksyn mukanaan tuomat kylmät ilmat ovat omiaan edistämään ihon kuivumista. Syksyn saapuessa, kesän suosikki kasvovoiteesi on hyvä vaihtaa paksumpaan ja kosteuttavampaan, mutta kuitenkin omalle ihotyypillesi sopivaan vaihtoehtoon.

Itseasiassa jopa noin puolet suomalaisista kärsii kuivasta ihosta talvikuukausien aikana. Mikäli ihosi on kuivumiseen taipuvainen, on ihon kosteustasapainoa hyvä pyrkiä ylläpitämään jo ennen pakkasten saapumista. Käyttämällä kosteuttavaa kasvovoidetta kuten Cosrx Balancium Comfort Ceramide Cream tai Cosrx Ultimate Nourishing Rice Overnight Spa Mask kosteutat ihoa tehokkaasti ja samalla suojaat ihoa kosteuden haihtumiselta.

Seka- ja rasvoittuvat ihotyypit ovat tyyppillisesti epäpuhtauksiin taipuvaisia. Tästä syystä, jos sinulla on epäpuhtauksiin taipuvainen iho, on sinun hyvä valita syksyn tullessa voide, joka kosteuttaa ihoa, mutta ei kuitenkaan tuki ihohuoksia. Esimerkiksi Enature Squeeze Green Watery Gel Cream -kasvovoide on ohuen geelimäinen voide, joka kosteuttaa ihoa tehokkaasti kuitenkaan finnejä aiheuttamatta.


#2. Hoida kesän iholle aiheuttamia vaurioita

Jos olet altistunut auringolle (ilman aurinkorasvaa) ja ihosi on päässyt hieman kärsimään, syksy on hyvää aikaa helliä iho kuntoon. Vaikka auringon kaikkia haittoja, kuten ihon ikääntymistä, ei ole mahdollista peruuttaa, on monia keinoja, joilla ihoa voi elvyttää.

Jos ihollesi on syntynyt kesän aikana tummia läiskiä, kyse on todennäköisesti maksaläiskistä. Esimerkiksi c-vitamiini, aloe vera sekä retinolit ovat tehokkaita ainesosia häivyttämään auringon jättämien pigmenttimuutosten jälkiä. Näiden ainesosien säännöllisellä käytöllä voit huomata auringon aiheuttamien muutosten vaalenevan ja hiljalleen häviävän iholtasi. Benton Aloe Propolis Soothing Gel -geeli sisältää jopa 80% aloe veraa ja auttaa näin minimoimaan kesän aikana ihollesi syntyneitä vaurioita.


#3. Puhdista ihoa säännöllisesti

Ihon puhdistaminen on tärkeä osa päivittäistä ihonhoitorutiinia. Ihon hyvä puhdistaminen poistaa meikin lisäksi iholle päivän aikana kertyneen talin, kuolleet ihosolut, lian, hien sekä mahdolliset muut epäpuhtaudet.

Syksyn tullessa monen iho kuivuu herkemmin ja tämän vuoksi puhdistustuote voi olla hyvä vaihtaa miedompaan. Jos ihosi kiristää puhdistuksen jälkeen, kannattaa puhdistustuotteen vaihtoa harkita. Lisäksi kasvot on hyvä aina pestä haalealla vedellä, sillä kuuma vesi kuivattaa kasvoja entisestään.

Katso puhdistustuotteemme >


#4. Jatka aurinkovoiteen käyttöä

Vuonna 2013 toteutetun australialaisen tutkimuksen mukaan aurinkovoiteen ympärivuotinen käyttö voi vähentää ihon ikääntymistä jopa 24 prosenttia. Koska ihomme altistuu UV-säteilylle myös pilvisinä päivinä (ja itseasiassa aina kun ulkona on valoisaa), on iho hyvä suojata auringolta myös syksyn saapuessa. Vaikka aurinkosuojan käyttäminen ympäri vuoden voi tuntua ideana oudolta, on aurinkovoiteen ympärivuotinen käyttö tehokkain tapa ehkäistä ikääntymisen merkkejä.

Aurinkovoide on ehdottomasti helpoin tapa suojata iho päivinä, joina et käytä meikkiä. Benton Papaya-S Sun Cream SPF 50+ -aurinkovoide suojaa ihoa auringolta sekä samalla kosteuttaa ihoa kasvovoiteen tapaan. Talven aikana ehdottomasti käytännöllisin tapa suojata iho auringon UV-säteiltä on suojakertoimen sisältävä meikkivoide.


#5. Kuori ihoa säännöllisesti

Jos ihosi tekstuuri on kesän jäljiltä epätasainen, on syksy erinomainen aika aloittaa ihon säännöllinen kuorinta. Poistamalla iholta talia, kuolleita ihosoluja sekä muita epäpuhtauksia, ihon kuorinta auttaa ihonhoitorutiinisi muita tuotteita imeytymään entistä tehokkaammin.

Sään muuttuessa kylmempään suuntaan, ihosi pintakerros voi heikentyä ja näin ihosi voi tuntua aiempaa kuivemmalta ja herkemmältä. Tämän vuoksi ihoa on hyvä tarkkailla kuorinnan aikana ja jälkeen. Ylikuoritun ihon tunnistaa yleensä punoituksesta, lisääntyneestä hilseilystä, kiiltelystä sekä aiempaa runsaammista epäpuhtauksista.

Katso kuorintatuotteemme >


Lähteet:

Biomedicine & Pharmacotherapy, 2017, sivut 610-616
Journal of Drugs in Dermatology, 2012, sivut 51–56
Annals of internal medicine, 2013, sivut 781-790
Journal of Cosmetic Dermatology, 2013, sivut 3–11